VPN ili virtualna privatna mreža omogućuju vam stvaranje sigurne veze s drugom mrežom putem Interneta. VPN-ovi se mogu koristiti za pristup web-lokacijama ograničenim na regiju, zaštititi vašu aktivnost pregledavanja od špijuniranja na javnom Wi-Fi-ju i mnogo više.

Ovih su dana VPN-ovi zaista popularni, ali ne iz razloga zbog kojeg su prvotno stvoreni. Na početku su zamišljeni samo kao način sigurnog povezivanja poslovnih mreža putem interneta ili omogućavanje pristupa poslovnoj mreži od kuće.

VPN-ovi u osnovi prosljeđuju sav vaš mrežni promet na mrežu, odakle dolaze sve prednosti - poput daljinskog pristupa izvorima lokalne mreže i zaobilaženja Internet cenzure. Većina operativnih sustava ima integriranu podršku za VPN.

Što je VPN i kako mi pomaže?

Vrlo jednostavnim riječima, VPN povezuje vaše računalo, pametni telefon ili tablet s drugim računalom (zvanim poslužitelj) negdje na internetu i omogućuje vam pregledavanje interneta internetskom vezom tog računala. Dakle, ako je taj poslužitelj u drugoj zemlji, pojavit će se kao da dolazite iz te zemlje i potencijalno možete pristupati stvarima koje inače ne biste mogli.

Pa kako vam ovo pomaže? Dobro pitanje! Možete koristiti VPN za:

Zaobići geografska ograničenja na web stranicama ili streaming audio i video zapisa.
Pogledajte video medije poput Netflixa i Hulua.
Zaštitite se od hakiranja na nepouzdanim Wi-Fi mrežama.
Anonimnosti na mreži sakrivanjem svoje prave lokacije.
Zaštitite se od evidentiranja prometa kada skidate torrente.

Mnogi ljudi danas koriste VPN za streaming, torrente ili zaobilaze geografska ograničenja za gledanje sadržaja u drugim zemljama. Vrlo su korisni za zaštitu privatnosti tijekom rada u kafiću, ali to je samo još jedna vrsta uporabe VPN-a.

 

WireGuard® je izuzetno jednostavan, brz i moderan VPN koji koristi najsuvremeniju kriptografiju. Cilj mu je biti brži, jednostavniji i korisniji od IPsec-a, izbjegavajući pritom velike strukturne i implementacijske problem. Namjera mu je biti znatno bolji i uspješniji od OpenVPN-a. WireGuard je osmišljen kao VPN opće namjene, prikladan za različite okolnosti. Prvobitno izrađen za Linux kernel, sad je cross-platformski (Windows, macOS, BSD, iOS, Android) i može se koristiti na mnogim uređajima (mobiteli, android box, pc, serveri…). Trenutačno je još uvijek u razvoju, ali već bi se mogao smatrati najsigurnijim, najbržim i najjednostavnijim VPN rješenjem u industriji.

Kontakt

Gdje se nalazimo?

Naši podatci

Enc IT d.o.o.

OIB: 39200573001

Odranski vijenac 17

10020 Zagreb

tel.: +385 (0)91 201 8385